Ziek op het eiland

‘Ik sta stil bij mijn moeder Ingrid Whitfield. Ik ben haar oudste dochter. Ik heb nog een oudere broer, die woont in Nederland. En een jongere zus, die net als ik en mijn moeder op Sint Eustatius woont. Ik ben extreem close met mijn moeder. We wonen in hetzelfde huis. Als er iets is, komt ze als eerste naar mij toe. Dat gold voordat ze ziek werd en nu nog steeds. 

‘Het duurde heel lang voordat we wisten wat ze had’

Mijn moeder ging in december 2020 naar Nederland, kreeg covid en moest worden opgenomen in een ziekenhuis waar ze weken in coma werd gehouden. Toen ze na maanden terug kwam op Sint Eustatius, was ze heel langzaam. Ze was vrolijk, maar alles wat ze deed ging trager. Ze kon niet autorijden; kon nauwelijks meer lopen zonder steun; werd heel snel moe en verloor haar evenwicht. Ze had hulp nodig met aan- en uitkleden.

Uiteindelijk bleek dat ze long covid had. Onze levens veranderden daardoor. We wilden niet dat ze alleen was. Altijd moest er iemand bij haar zijn. Voor ze naar Nederland ging, was ze heel druk. Ze is echt een people’s person en kwam op voor vrouwen in de verdrukking. Ze was politicus. Iedereen op het eiland kent haar en ze is met iedereen bevriend. Toen ze ziek werd, vroeg ook iedereen naar haar. Er werd veel voor haar gebeden op het eiland in veel verschillende bid-groepjes.

Niet scherp meer

Inmiddels heeft mijn moeder veel vorderingen gemaakt en is ze weer voor 85 procent haar oude zelf. Maatschappelijk is ze minder actief, maar ik ben vooral blij dat ze weer mondig is. Ze was altijd iemand met een duidelijke mening die precies zei wat ze dacht. Lange tijd was ze niet meer scherp. Ik ben zo blij dat dat weer terug is. En dat haar geheugen weer goed is.

Het was een moeilijke periode. Sint Eustatius heeft nauwelijks medisch specialisten. Ze had veel klachten en voor elk onderzoek moest ze naar Sint Maarten of twee of drie maanden wachten tot er een specialist naar Sint Eustatius kwam. Vaak konden die haar niet helpen. Daardoor duurde het lang voor we wisten wat ze had.’

Verteller Makeba Mitchell

Verteller

Makeba Mitchell (50 jaar) 

Dochter van Ingrid Whitfield 

Zelfstandig ondernemer