Wetenschappers bedreigd

‘Ik sta stil bij mijn moeder en haar collega’s die tijdens het uitoefenen van hun functie als lid van het OMT een lawine van bedreigingen en scheldpartijen over zich heen kregen. 

‘Die mail ging direct door naar politie’

Mijn moeder is voor alles een wetenschapper, maar ze heeft de capaciteit om wetenschap op een begrijpelijke manier te verwoorden. Zij voelde tijdens pandemie de verantwoordelijkheid om die vertaalslag te maken. Op straat kreeg ze veel reacties en nog steeds. 99% van de mensen zijn aardig en bedanken haar zelfs: ‘Wat fijn dat u het begrijpelijk heeft uitgelegd.’ Maar online is het omgekeerde het geval. Daar is het toxisch. Het gaat meestal om anonieme accounts. Als ik het lees, vraag ik me af: weet je familie wel dat je mensen zo toespreekt?

Bereid tot gesprek

De dreigementen kwamen vooral via Twitter en de mail binnen. Begin mei kreeg ze een toneelstuk in haar mailbox. Het bleek een script waarin wetenschappers werden geëxecuteerd. Die mail ging direct door naar de politie. En in 2022 kwam een groep complottheoristen uit eenzelfde soort digitale kringen bij ons thuis de Anton Mussertprijs voor de grootste landverrader afleveren. Daar ben ik echt boos om geweest. Mijn moeder is altijd bereid tot gesprek, maar als ze je zo tot vijand maken, dan is er geen gesprek meer mogelijk.

Op een gegeven moment ontstond de discussie of OMT-leden nog wel zo veel in de media moesten verschijnen. Maar mijn moeder bleef volhouden: ‘We moeten blijven uitleggen, want dat is een deel van de oplossing.’ Zij heeft er met open ogen voor gekozen om dit werk te blijven doen. De intense dreiging lijkt er nu wel af, maar de agressieve reacties online en in sommige media blijven af en toe opborrelen.

Wat ik het pijnlijkst vind, is dat de mens Marion niet werd gezien. Mijn moeder heeft ook een familie en vrienden en ze heeft het ook moeilijk gehad. Ze heeft een hele ondankbare functie op zich genomen. Daar bewonder ik haar om.’ 

Verteller Mischa Huijsmans

Verteller

Mischa Huijsmans (30 jaar) 

Zoon van Marion Koopmans 

Muzikant, filmmaker, personal trainer

Mischa schreef een boek met en over zijn moeder: Marion Koopmans, viroloog in een veranderende wereld. Het boek geeft een persoonlijke kijk achter de schermen van een viroloog in coronatijd.

‘Uitleggen is een deel van de oplossing’