Samen in een lege kerk

‘Ik sta stil bij mijn parochianen die niet naar de kerk konden, waardoor ze niet meer gezien werden. De onmacht werd doorbroken met een simpel fotootje in de kerkbanken. Tijdens de livestream lieten we zo aan elkaar zien: we zijn er nog, we houden elkaar vast!

'Mensen liepen met een boog om elkaar heen'

Wat mij tijdens corona opviel, was die vervreemding. Op straat zag je mensen met een boog om anderen heen lopen. Dat is nogal wat, alsof je stinkt of een melaatse bent. Dat had zo’n impact op mensen. Velen zijn er depressief door geworden. De parochianen konden niet meer naar de kerk, terwijl het mooie van een viering is dat je elkaar ontmoet en samen bent. Maar iedereen zat in zijn bubbel. Toen kwam ik op het idee om de parochianen te vragen een portret van zichzelf op te sturen, zodat ze letterlijk gezien werden. Zo konden we de verbondenheid weer voelen.

Selfie in de kerk

Ik verwachtte niet veel enthousiasme. Wie gaat er nou een foto opsturen? Maar ik was blij verrast. Veel mensen stuurden een selfie. Ze deden het voor die ander. Sommigen glimlachten op de foto, anderen keken wat onwennig in de camera. Het mocht er allemaal zijn.

Meedoen met long covid

Wat mij extra raakte, waren de parochianen die heel lang lector waren geweest. Een lector leest tijdens de viering stukken uit de Bijbel voor. Ook zij konden niet meer naar de kerk komen, bijvoorbeeld omdat ze last hadden van long covid. Wij vroegen hen: ‘Zou je thuis een stukje willen voorlezen en opnemen? Dan monteren wij het in de viering.’ Omdat ze de tekst thuis in fragmenten konden opnemen, lukte het ze wél. Zo merkten ze dat ze er toch nog bij hoorden.

God gebruikt soms een kromme staf om mensen op het rechte pad te slaan. Een beetje een nare uitdrukking, maar het wil zeggen: soms kun je iets negatiefs tot iets positiefs ombuigen.’

'We konden de verbondenheid weer voelen'

Verteller Pater Roland Putman

Verteller

Pater Roland Putman (51 jaar) 

Pastoor van de R.K. Parochie Heilige Franciscus Bommelerwaard