Moedige jongeren

‘Ik sta stil bij Famke Louise, omdat omdat zij heeft gezorgd voor meer aandacht voor de jeugd. 

‘Blijf met elkaar in gesprek'

We hebben elkaar ontmoet bij het tv-programma Jinek. Famke Louise zat daar aan tafel om aandacht te vragen voor de actie #ikdoenietmeermee. Een protestactie tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Het was moedig van haar dat ze op televisie durfde te zeggen dat ze niet meer meedeed. Een gedachte die in veel hoofden van jonge mensen leefde. Dit uitspreken was tijdens de coronacrisis niet ongevaarlijk. Na dit studiogesprek werd Famke Louise zelfs bedreigd. Ik heb mij toen echt zorgen gemaakt om haar.

In het begin van de pandemie was iedereen heel angstig. Als wetenschappers zagen we dat veel mensen ernstig ziek werden. Geen expert kon zeggen waar het zou eindigen. Er kwamen strenge maatregelen om dat virus onder controle te krijgen. Als OMT-leden wilden we voorkomen dat er heel veel doden zouden vallen. Alles stond bij ons in het teken van het beheersen van de verspreiding van het coronavirus. Daardoor moesten er afwegingen worden gemaakt en was er weinig ruimte voor de gevolgen van de maatregelen. Aandacht voor bijvoorbeeld de economie, het onderwijs en andere zorg werd uitgesteld. Deze politieke keuze lag bij het kabinet. Ook aandacht voor de impact op de jeugd kwam later.

Meer begrip 

Ik heb van Famke Louise geleerd om na te gaan wat andere mensen denken. Door te luisteren naar jongeren, kreeg ik meer begrip voor hun situatie. De meesten werden niet ernstig ziek van het virus. Zij hielden zich aan maatregelen om ouderen te beschermen. Ik vind het bijzonder hoe de jeugd zich heeft gedragen. Daar heb ik echt ontzag voor. Iedereen die anders dacht, werd in mijn ogen verkeerd weggezet. Dat vind ik niet goed. Ik kan niet tegen polarisatie. Als arts is het mijn taak om mensen zo goed mogelijk te informeren. Als jij je vervolgens niet wil laten vaccineren, dan mag dat. Dat is jouw recht, want het is jouw lichaam. Ik ben heel erg voor eigen keuze. Veroordeel anderen niet, maar blijf met elkaar in gesprek.’ 

‘Ik kan niet tegen polarisatie.’

Verteller Diederik Gommers

Verteller

Diederik Gommers (59 jaar) 

Intensivist, hoogleraar ic-geneeskunde en lid Outbreak Management Team