Kinderen in de knel

‘Ik sta stil bij de Syrische vluchteling Ali, van wie de toekomst opnieuw op het spel stond door de scholensluiting. 

‘De schoolsluiting had grote emotionele gevolgen’

Voor kinderen die nog geen echte aansluiting bij de samenleving hadden, stond het dichtgaan van scholen gelijk aan een groot isolement. Ouders konden vaak niet of nauwelijks helpen bij het thuisonderwijs. Naast de grote emotionele gevolgen, zorgde de schoolsluiting zo voor een enorme leerachterstand, terwijl kinderen zoals Ali er toch al zo hard voor moeten werken. Dat kon ik niet laten gebeuren. Vanaf de jaren zeventig werkte ik als leidinggevende in zorg en welzijn, onder andere in de jeugdzorg. Ik heb gemerkt dat goed onderwijs veel invloed heeft op het voorkomen van armoede en uitsluiting. Mede daarom ben ik sinds mijn pensioen vrijwillig bestuurder bij Humanitas in Leeuwarden.

In coronatijd begonnen we spontaan met online huiswerkbegeleiding. Ik hielp ook mee en werd gekoppeld aan Ali. Tijdens onze videogesprekken was hij heel vrolijk. Hij vertelde graag verhalen over wat hij meemaakte of over de betekenis van woorden. Ik herinner me ook nog gesprekken over de toenmalige Amerikaanse president Trump. Daar wist hij veel van. Voetbal was ook een van zijn favoriete onderwerpen, maar daar was ik zelf dan weer niet in thuis. Ik heb er veel over geleerd van hem.

Huiswerkbegeleiding op afstand

Het was even zoeken naar de beste manier van begeleiden op afstand. In het begin maakte hij sommen en keek ik mee via de telefoon. Ook nam zijn vader foto’s van boeken, zodat Ali voor kon lezen. Daarna regelden we een laptop en kon ik meekijken op zijn computerscherm terwijl hij zijn huiswerk maakte. 

Ali had al best wel wat achterstand opgelopen met taal, topografie, rekenen en klokkijken. Voor mij was het een oefening in geduld. Toen alles op gang was gekomen en hij een rustig plekje had gevonden thuis, ging hij langzaam maar zeker vooruit. Vooral aan taal heb ik heel veel tijd besteed. Ik genoot ervan om het resultaat terug te zien in onze gesprekken over Trump en voetbal.

Het gaf me een goed gevoel om in te mogen springen op een behoefte in de samenleving. En het was lastig om Ali daarna ook weer los te laten.’

Hans den Hertog

Verteller

Hans den Hertog (71 jaar) 

Vrijwilliger bij Humanitas Leeuwarden