Jongerenraad op Saba

‘Ik sta stil bij de jongeren op Saba en hoe zij door corona hun stem vonden. 

‘My New World’ was een jongerenproject om de jongeren in Caribisch Nederland te helpen om hun stem te vinden. ‘Hoe zou volgens jou de wereld er na COVID-19 uit moeten zien?’, was de hoofdvraag. Als coach begon ik kleinschalig met een sessie op de zaterdag met wat broodjes en blikjes cola. In de eerste sessie leken de Saba-tieners stil en verlegen. Het tegendeel was waar! Een initiatief dat klein begon, liep uit op iets groots en moois. De eerste Sabaanse jongerenraad was een feit. Wekelijks kwam de groep bij elkaar om samen te brainstormen over belangrijke onderwerpen.

Toegang tot de zorg

De sessie met de Commissie Gelijke Behandeling was erg bijzonder. Tijdens deze sessie maakte Jade Every van 19 zich hard voor toegang tot betere zorg. Dit was een moeilijk onderwerp voor haar, omdat haar opa net was overleden. Hij had een zware tijd tijdens COVID-19, doordat hij wekelijks voor nierdialyse van het eiland af moest.

Een ander moment dat mij altijd bij zal blijven, is de toespraak van Amanda Clarke (20) tijdens een ontmoeting met staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Amanda is 20 jaar en woont al sinds haar zesde op Saba, maar ze heeft met haar Jamaicaans paspoort niet dezelfde rechten als haar medestudenten. Haar vuur en passie tijdens die toespraak waren fenomenaal.

Eilandkinderen zijn vaak niet erg uitgesproken. Het is in kleine gemeenschappen niet altijd gemakkelijk om je mening te uiten of om je authentieke zelf te zijn. Daarom zijn dit soort initiatieven zo belangrijk. Het resultaat van het harde werk van de COVID-19-jongerenraad van Saba is dat er nu een duurzame begrotingspost beschikbaar is voor jongerenparticipatie op de eilanden.’ 

‘Ze leken verlegen, maar het tegendeel was waar’

Verteller Gerald Simmons - de Jong

Verteller

Gerald Simmons - de Jong (37 jaar) 

Advocaat/eigenaar bij DEJONG en rechter plaatsvervanger