Hangen wordt helpen

‘Eigenlijk wil ik stilstaan bij alle jongeren die het zwaar hadden tijdens de coronalockdown. Maar als ik één persoon moet kiezen, dan sta ik stil bij Yozkan. Een 17-jarige jongen uit de wijk Transvaal in Den Haag. Vaak zag ik hem hangen, met zijn vrienden op ons pleintje. Ze verveelden zich. Tijdens de lockdown mocht Yozkan niet naar school en niet werken. Ook de sportclub was dicht. Hij moest binnenblijven. Dat werd hem elke keer opnieuw verteld. ‘Als je niet luistert, dan krijg je een boete van 390 euro.’ 

'Yozkan en zijn vrienden hielden het binnen niet vol.'

Yozkan woonde nog maar een paar jaar in Nederland. Vanuit Bulgarije was hij met zijn ouders hiernaartoe gekomen. Zijn ouders kwamen hier om te werken, maar die zaten nu ook thuis. Veel Bulgaarse arbeidsmigranten delen een woning met een ander gezin. Zij wonen met zijn achten in een appartement van 80 vierkante meter. In zo’n situatie wil je als tiener niet binnen zitten. Dan word je gek van elkaar. Keihard straffen hielp daarom niet. Yozkan en zijn vrienden hielden het binnen niet vol. Op straat kregen ze boetes, die konden ze niet betalen. Hierdoor kregen ze schulden. Ze waren boos en voelden zich niet gehoord.

Voedselpakketten voor de buurt

Op een dag zag ik ze weer hangen op ons pleintje. Ik vroeg of ze wilden helpen om voedselpakketten te maken voor buurtbewoners die het ook moeilijk hadden. Sommige jongeren reageerden heel grof, maar Yozkan wilde dat wel. Dankzij zijn enthousiasme deden zijn vrienden ook mee. De actie ‘Niet hangen, maar helpen’ werd een groot succes. 

Tijdens het inpakken van de voedselpakketten stond de muziek keihard aan. De jongeren hadden plezier. Niet alleen met elkaar, maar ook met andere buurtbewoners. Het zorgde voor verbinding tussen verschillende groepen: ouderen, jongeren en ondernemers. Iedereen hielp. Dat vond ik mooi om te zien. Yozkan had een grote glimlach op zijn gezicht. Hij en zijn vrienden werden niet meer veroordeeld, maar mochten meedoen. Ze voelden zich nuttig.’

'Het zorgde voor verbinding tussen verschillende groepen: ouderen, jongeren en ondernemers.'

Verteller Mourad Ouari

Verteller

Mourad Ouari (33 jaar) 
Sociaal Ondernemer in Den Haag

Zijn opa kwam als gastarbeider vanuit Marokko naar Nederland. Hij groeide op in de Schilderswijk. Daar woonde hij met veel gezinsleden in een klein appartement. Ook Mourad hing als 17-jarige jongen vaak met zijn vrienden op straat.