Schrijvend de lockdown door

'Ik sta stil bij Grace, die in de coronatijd beter heeft leren lezen en schrijven. Grace woont op een locatie van Philadelphia Zorg in Den Haag. Ik leerde Grace kennen toen ze als jong meisje naar een zorglocatie kwam, waar ik begeleider was. In de afgelopen twintig jaar hebben we een warme band gekregen. Tegenwoordig begeleid ik cliënten van Philadelphia naar plekken in de maatschappij waar ze aan het werk kunnen. Zo ook Grace.

'Ze kreeg weer ruimte om nieuwe dingen te doen en te leren.'

Tijdens de lockdown waren alle bewoners van de woonlocatie van Grace thuis: niemand ging meer naar het werk of naar de dagbesteding. In het begin was dat voor Grace heel onrustig, ze was zelfs in paniek. Mensen met autisme - zoals Grace - hechten aan een eigen gekozen structuur. Ze had geen werkplek meer om naar toe te gaan, ze kon geen uitstapjes maken, ze kon niet sporten of naar toneel gaan. En ze kon niet naar haar moeder, dat vond ze erg moeilijk. We hadden veel contact via beeldbellen. Pas toen ze een nieuw dagschema had gemaakt, keerde de rust terug. Ze kreeg weer ruimte om nieuwe dingen te doen en te leren.

Woorden in appjes herkennen 

Grace heeft moeite met lezen en schrijven. De lockdown gaf haar de kans om zich te ontwikkelen. Ze hielp mij met het schrijven van berichten aan contacten. Ik maakte de tekst en zij schreef hem na op een ansichtkaart. Samen haalden we de fouten eruit. Ze kan nu beter woorden herkennen als ze een appje krijgt van iemand. Ze heeft ook uitgebreid kunnen oefenen met een leerprogramma voor autisme. Ze leerde hoe ze informatie beter kan verwerken. Bovendien kon ze de lessen gebruiken bij het contact met haar huisgenoten. Ze ontdekte hoe ze meer rekening kon houden met hen. 

Grace is in de coronatijd ook handiger geworden met haar smartphone en tablet. Het hoofdkantoor van Philadelphia lanceerde tijdens de lockdown een online platform. Elke avond was er een coronajournaal voor de doelgroep van Philadelphia, bijvoorbeeld met uitleg over Rutte’s persconferenties en de maatregel. Die uitzendingen stelden mensen gerust en gaven wat ontspanning. Er waren ook online lessen: van gym en knutselinstructies tot bingo. Grace en haar huisgenoten hebben aan veel creatieve activiteiten meegedaan. 

Grace zit nu weer in haar oude ritme. Ze werkt als horecamedewerker bij de Belastingdienst en in een restaurant in Scheveningen. Ze is dol op mijn honden. In het weekend gaat ze soms mee om ze uit te laten. Ze vindt het fijn dat ze weer haar eigen dingen kan doen. De coronatijd was voor Grace een leerzame periode waarvan ze nog steeds de vruchten plukt.  
 

'De lockdown gaf haar de kans om zich te ontwikkelen'

Verteller

Elly Cornelisse (56 jaar)

Werkbegeleider bij Philadelphia Zorg in Den Haag