Ontbijt met de burgemeester

‘Ik sta stil bij alle inwoners van mijn stad die het zwaar hadden. Met Pasen heb ik een aantal van hen uitgenodigd voor een digitaal ontbijt. Het idee was om stil te staan bij Pasen en om elkaar verhalen te vertellen en te vragen: ‘Hoe gaat het met je?’ Het was een gemêleerd gezelschap: een ambulancemedewerkster, een horecaondernemer, een danser, een student, een 83-jarige. We voelden allemaal dat we in hetzelfde schuitje zaten en we spraken elkaar moed in. 

De danser kon niet dansen, omdat de theaters dicht waren. De ondernemer had een goedlopende zaak die gesloten was. Het leek alsof het leven voor iedereen stopte. Het was hun veerkracht die mij raakte. Ik voerde het gesprek met in mijn achterhoofd het beeld van de stille stad, waar ik tijdens de lockdown doorheen liep of fietste. Om dan de mensen via het scherm te spreken, doet je goed.

Solidariteit

Ik merkte dat mijn stadgenoten begrip hadden voor de maatregelen die zoveel effect hebben op hun dagelijks leven. Je wilt dat het goed gaat met de mensen, dat ze begrijpen dat we het virus met z’n allen moeten stoppen en dat ik daarom ook bepaalde maatregelen moet handhaven. Dat we daar allemaal een rol in hebben. Tijdens het ontbijt deelden we onze zorgen en we dachten met elkaar mee. Ik voelde heel veel solidariteit. Dat gaf mij als bestuurder nieuwe moed.’

Verteller Ahmed Marcouch

Verteller

Ahmed Marcouch (54 jaar) 

Burgemeester van Arnhem