Discriminatie van Aziatische Nederlanders

‘Ik sta stil bij mijn vriend Rob, die vanwege zijn Aziatische afkomst regelmatig onbeschoft werd behandeld door onbekenden die deden alsof het coronavirus zijn schuld was. 

‘Dat virus is jouw schuld, want het komt uit China’

Op straat maakten voorbijgangers spleetogen, terwijl ze langs hem liepen kuchten ze heel hard en gilden: ‘Corona, kuch kuch, corona!’ Een wildvreemde man spuugde een keer in zijn gezicht. En meerdere keren zeiden onbekenden tegen hem: ‘Dat virus is jouw schuld, want het komt uit China.’ Zo’n opmerking slaat sowieso nergens op, maar Rob komt niet eens uit China. Hij is net als ik geadopteerd uit Zuid-Korea. Rob is opgegroeid in Strijen, een dorp in de Hoeksche Waard. En nu woont hij in Rotterdam.

Tijdens de coronacrisis zijn we samen een biertje gaan drinken. Rob wilde er met iemand over praten die hem begreep. Hij zei: ‘Ik ben geen huilstruik en wil niet in een slachtofferrol gaan zitten, maar ik heb er wel last van. Hoe ga ik hiermee om?’ Ik denk dat het belangrijk is dat je weerbaar bent en dat je iets terug durft te zeggen. Dat doet Rob meestal wel, dat vind ik heel goed van hem. Toen kinderen in de supermarkt coronaflesjes in zijn winkelwagentje stopten, heeft hij hun vader aangesproken. Die haalde zijn schouders op en begreep niet waar Rob zich druk over maakte. Maar dat betekent niet dat je je mond moet houden. Bewustwording begint met het horen van het verhaal van de ander.

Vleermuizen

Discriminatie tegen mensen van Aziatische afkomst bestaat al jaren, maar de meeste Nederlanders zijn zich hier niet bewust van. De coronacrisis heeft het zichtbaar gemaakt. Er was meer aandacht voor in de media. Maar het is niet verdwenen nu de crisis voorbij is. Op straat roepen mensen nog steeds vleermuis tegen Rob, omdat het virus afkomstig zou zijn van een vleermuisvreter uit de Chinese stad Wuhan. En ze maken ook andere racistische opmerkingen die niks met corona te maken hebben. Anti-Aziatisch racisme zal blijven, zolang wij niet met onze vuist op tafel slaan en publiciteit genereren. Andere minderheidsgroeperingen zijn daar al langer mee bezig.

De vraag is hoe jij je stem laat horen. Rob is influencer en mc bij dj-act Altijd Larstig & Rob Gasd’rop. Hij heeft meer dan 110.000 volgers op TikTok. Als iemand tijdens een livestream een nare opmerking maakt die gebaseerd is op ras, dan ziet hij het als een kans om het gesprek aan te gaan. Hij maakt heftige dingen mee, maar durft voor zichzelf op te komen en is in staat om lucht te brengen in een zwaar thema. Dat volgens mij is dat de beste manier, want als je altijd aan het vechten bent tegen racisme, dan word je moedeloos en ga je er zelf aan onderdoor.’ 

Verteller In-Soo Radstake

Verteller

In-Soo Radstake (43 jaar) 

Vriend van Rob 

Filmproducent en oprichter Stichting Meer Dan Babi Pangang